Hurra for Århus – om landsudstillingen i Århus i 1909

Nede ved Århus havn lå der i 4 måneder i 1909 en kæmpemæssig hvid by, som i dag er pist borte.

Det var dengang Århus var vært for Landsudstillingen i Danmark. Udstillingen med sin nyopførte hvide by i tømmer var en kraftpræstation af den ambitiøse midtjyske købstad. Den skulle vise hele Danmark (og gerne resten af verden), hvor foretagsom Århus kunne være. Min og Senior TV Østjyllands film “Hurra for Århus” handler om denne landsudstilling.

Johan Bender og arkitekturen i Århus

Johan Bender har skrevet en fascinerende bog om landsudstillingen i Århus. Han er tidligere studielektor ved Århus Katedralskole og en ekspert i mange afkroge af Århus’ historie. Han har blandt andet skrevet en stor bog om arkitekten Hack Kampmann, der er manden bag flere af de mest ikoniske bygninger i Århus, som Århus Katedralskole og Århus Teater.

Johan Benders 500 sider lange og rigt illustrerede bog om landsudstillingen i 1909 hedder “Hurra for Århus”, og den er den egentlige anledning til, at jeg har lavet denne film. Køb bogen her.

Landsudstillingen i 1909

Filmen er bygget op omkring et interview med Johan Bender, der finder sted i hans baghave. Den er illustreret med et stort antal billeder fra Den hvide By. Bygningerne blev revet ned, da udstillingen var forbi. I dag er er der kun et par enkelte spor af dem tilbage. Et af dem er et indgangsparti og en rund pavillon, som for få år siden blev overført til Den gamle By i Århus.

Johan Bender har selv en ramponeret skulptur fra 2009 af Karen Land Hansen stående i sin baghave Den er inspireret af nogle af tårnpartierne fra Den hvide By, og er én af fire. I dag har Århus Kommune nyopført disse 4 skulpturer ved Tangkroen ved Århus Havn. Der er desuden også blevet fremstillet en bronzemodel af Landsudstillingen 1909. Den kan ses samme sted.

Landsudstillingen 2019.

Carl Nielsen kantate til Landsudstillingen

Musikken, der ledsager billederne i filmen, er skrevet af Carl Nielsen til landsudstillingen i 1909. Den hedder “Kantate til Landsudstillingen 1909” og har tekst af L.C. Nielsen.

Se filmen om Landsudstillingen 1909 og hør Carl Nielsen musik i Senior TV Østjyllands film: “Hurra for Århus”.

  • Idé og interview: Jeannette Cold
  • Redigering: Erik Steen Christensen
  • Fotograf: Jørgen Bindslev
  • Produceret af: Senior TV Østjylland

Se filmen: Hurra for Århus:

Hurra for Aarhus from SeniorTV Oestjylland on Vimeo.

Landsudstillingen i 1909 ved Århus Havn med udsigt mod Marselisborg skovene.