Jens Ole Henriksen, tidligere præst i Veljby.

Præsten i Vejlby – en udsendelse om Jens Ole Henriksen

Kirken i Vejlby

Kirken i Vejlby ved Århus.

”Præsten i Vejlby” er ikke Blichers Vejlby, som ligger ude ved Grenå, men det Vejlby som Jens Ole Henriksen kalder det rigtige Vejlby, som ligger i Vejlby Risskov området.

Jens Ole Henriksen fratrådte sin stilling den 1. februar 2012 efter 35 år som præst i Vejlby Kirke og 15 år som provst i Aarhus Nordre Provsti.

Jens Ole Henriksen flyttede som studerende til Vejlby i 1969 – dengang Vejlby Risskov Kommune – og har siden da fulgt flere generationers liv i Vejlby. Det fortsætter, idet Jens Ole og hans hustru Marianne er flyttet til et andet hus i Vejlby med udsigt til kirken fra deres vindue.

Kalkmalerier og Kirkeligt Samfund

Jens Ole Henriksen.Vi møder Jens Ole Henriksen i Vejlby kirke, hvor han fortæller om kirken og historierne bag tre af kalkmalerier. Kalkmaleriet om milde Maren og hendes evner i ”heksekunst” blev i 1992 emnet for Vejlbyspillet, som vi ser glimt fra.

Jens Ole Henriksen fortæller om sit valg af teologi, sin studietid med de kendte fire teologer, Lindhardt, Sløk, Prenter og Løgstrup og hans interesse for Grundtvig, som førte til formandsposten i Kirkeligt Samfund i 1995 med involvering i mange folkelige aktiviteter.

På opfordring fra to kollegaer Lena Kjems og Søren Jensen udkom bogen Vejlby Prædikener i jan. 2012 indeholdende 18 prædikerne fra Jens Ole Henriksens tid som præst.

Vi får en introduktion til begrebet gravtilhørsforhold på en tur på kirkegården.

Til sidst ser vi et par klip fra afskedsreceptionen, hvor Jens Oles gode ven gennem 50 år biskop Keld Holm holder en tale.

  • Tilrettelæggelse:  Jeannette Cold
  • Fotograf: Knud Pedersen, Jørn Møller
  • Lyd: Karl Gunnar
  • Redigering: Jørn Møller
  • Ansv. Produktion: Jeannette Cold
  • Ansv. Prodcent: Helge Svendsen

Der er anvendt klip fra “Vejlbyspillet 1992”

Se også min udsendelse om landsbyen, der forsvandt: en film om byudviklingen i Vejlby fortalt af historiker Steen Busck.

Praesten i VejlbyP from SeniorTV Oestjylland on Vimeo. Lavet for Senior TV Østjylland.