Kost og psykiatri – lad kosten være din medicin

Diætist Allis Bek

Tilbage i 2012 tilrettelagde jeg denne udsendelse om Kost og Psykiatri. Den handler om, hvordan fornuftig kostplanlægning og kostomlægning kan have en helsebringende effekt for psykisk sårbare. På dette tidspunkt var jeg også med til at lave en pjece om kost og psykiatri. Den er stadig aktuel. Du kan finde den: Kost-og-psykiatri-pjece.

Stemmer om kost og psykiatri

Jørgen Aagaard, Lektor dr. med.

Lektor dr. med. Jørgen Aagaard

Lektor Jørgen Aagaard

I udsendelsen møder interviewer jeg lektor dr. med Jørgen Aagaard fra Aarhus Universitets-hospitalet i Risskov. Han har i mange år har beskæftiget sig med kostens betydning for psykiatriske patienter/psykisk sårbare. Han lægger også vægt på personalets indsats som rollemodeller.

Ergoterapeut Tove Knudsen

En anden vinkel på kostens betydning, som vi kommer omkring i denne udsendelse, er køkkenarbejdspladsen i Aktivitetscenteret i Nørre Alle 31. Ergoterapeut Tove Knudsen fortæller i filmen om de udviklingsmuligheder, som denne arbejdsplads med kost i centrum giver den enkelte medarbejder.

Hanse Greve

Hans Greve fortæller om sine oplevelser med den kostomlægning, han har valgt at gennemføre.

Diætist Allis Bek

Til sidst møder vi Allis Bek, diætist på Universitetshospitalet i Risskov. Hun fortæller om sit arbejde med individuel vejledning og undervisning til psykisk sårbare. Vi får også en demonstration af hensigtsmæssige måltider til personer, der spiser for lidt eller for meget.

Filmen er partisk. Det vil jeg gerne indrømme. Den er lavet ud fra min egen personlige opfattelse om, at vi skal lade kosten til psykisk sårbare komme i fokus på alle niveauer. Derved kan en lang række følgesygdomme undgås. Eller for at sige det med ordene fra Hippokrates, medicinens fader (460 – 377  f.kr.): ” Lad din føde være din medicin, lad medicinen være din føde.”

Produktion

  • Tilrettelæggelse:   Jeannette Cold.
  • Kamera: Knud Pedersen, Jørn Møller
  • Lyd: Karl Gunnar
  • Redigering Jørn Møller
  • Programansvarlig: Jeannette Cold
  • Ansv. Producent: Helge Svendsen

Kost og psykiatri from SeniorTV Oestjylland on Vimeo. Lavet for Senior TV Østjylland